Справа про відкриття школи в м.Збриж Кам’янецького повіту. 1877-1878 роки

Оригінал: ДАХмО, ф.315, оп.1, спр.9953, 8 арк.

 Подільська духовна консисторія

Справа про відкриття народного училищ в містечку Збриж

 


Про відкриття в м.Збриж
Кам’янецькго повіту
однокласного початкового
народного училища.

24 травня 1877 р.
№13136
Його Преосвященству
Теогносту
Єпископу Подільському
та Брацлавському


Ваше Преосвященство!
Милостивійший Архипастирю!

Інспектор народного училища Подільської губернії 1-го району Маліновський, представивши до мене загальну постанову сільської спільноти м.Збрижа та поселення Сокиринців та Жабинців, Кам’янецького повіту, Чемеровецької волості, про відкриття в м.Збрижі однокласного початкового народного училища Міністерства Народної Освіти з [. . .] казни, клопотання [. . .] прохання [. . .].

Внаслідок цього та [. . .] якого-небудь з моєї сторони [. . .] предмету розпорядження, або [. . .] покірно просити Ваше Преосвященство вшанувати мене повідомленням, чи не зустрічається з Вашого боку перепон до відкриття у згаданій місцевості однокласного початкового народного училища Міністерства Народної Освіти, так як в ній є церковно-парафіяльна школа.

Доручаючи себе святим молитвам [. . .] з істинно повагою та досконалою відданістю, маю честь бути Вашого Преосвященства

найпокірнішим слугою.
Іван Новіков

*                  *                  *


Благочинному [Данилу] Дунаєвському,
№17048, 25 листопада 1877 р.

В Подільській Духовній Консисторії було постановлено:
При відкритті в м.Збрижі, Кам’янецького [повіту], однокласного народного училища необхідно мати відомості про стан церковно-парафіяльної школи в м.Збрижі; через це приписати Благочинному [Данилу] Дунаєвському поштою, яка найперше буде відправлятися, доставити в Консисторію відомості про церковно-парафіяльну школу м.Збриж.

 

*                  *                  *

В Подільську Духовну Консисторію
Кам’янецького повіту 5-го округу благочинного
священника Данила Дунаєвського

Рапорт

В силу наказу Подільської Консисторії від 28 листопада 1877 р. за №17048, честь маю донести, що громадою селян був винайнятий дім для церковно-парафіяльної школи м.Збрижа, який складається з чотирьох кімнат з дерев’яними підлогами, землі присадибної з садом є 1 десятина, [. . .] є лавки, стіл, стільці та шафа, які куплені для школи за гроші, які прислав попечитель Київського навчального округу. Книги: «Родное слово» Ушинського, рік 1-й, 2-й та 3-й; азбука, що розрізається, яка наклеєна на картон; приписи Міністерства Народної освіти; початки християнського повчання; початкове поучіння в православній вірі Соколова; священні (нерозб.) Старого та Нового Завіту; читання з чотирьох Євангелій; арифметика для початкових училищ; арифметичні задачі Євтушевського; «Краткая география» Яковлєва; скорочені молитовники; нотна азбука для народних шкіл; посібник до хорового співу (нерозб.), та багато інших корисних книг, навчальних посібників та приладдя.
Навчає в церковно-парафіяльній школі в м.Збрижу читанню та співам Володимир Дубіцький, який є на посаді псаломщика, закон Божий навчається в достатку, хлопчиків, які зараз навчаються є 20.
Благочинний священник
Данило Дунаєвський

  

*                  *                  * 

№5090
4 травня 1878 р.
Його Величності
Панові попечителю Київського навчального округу
Генерал-лейтенанту
Платону Олександровичу
Антоновичу
Ваша величносте!
Милостивий пане!

На відношення від 19 листопада 1877 р. №12576 маю честь повідомити, що з мого боку не зустрічається перепон для відкриття в м.Збрижі, Кам’янецького повіту, однокласного початкового училища Міністерства Народної Освіти.
З найдосконалішою повагою та відданістю маю честь бути.
  

*                  *                  * 

Про відкриття в
м.Збрижі, Кам’янецького 
повіту однокласного
Народного училища
№115/78
Виконано

Слухали доповідь попечителя Київського учбового округу по відношенню від 19 листопада 1877 р. №12576, на ім’я Його Преосвященства Преосвященного Теогноста, Єпископа Подільського та Брацлавського, між іншим пояснення, що інспектор народних училищ Подільської губернії 7-го району Маліновський, представляючи йому ухвалу сільської громади м.Збрижа та поселень Сокиринець та Жабинець, Кам’янецького повіту, Чемеровецької волості, про відкриття в м.Збрижі однокласного початкового училища Міністерства Народної Освіти [. . .] – клопотав про задоволення прохання селян. [. . .] цю та попередньо, яку, або по цьому предмету розпорядженню просить повідомити його чи не зустрічається з боку Єпархіального керівництва перепон з відкриттям в указаній місцевості однокласного початкового народного училища Міністерства Народної Освіти, оскільки там є церковно-парафіяльна школа. На відношення це наступила 23 березня 1877 р. резолюція Його Преосвященства Преосвященного Веніаміна, наступна: «предоставити на розсуд Преосвященного Теогноста з довідкою про школу в м.Збрижі [. . .] резолюції. Консисторія 25 листопада 1877 р. №17048 приписала Благочинному 5-го округу Кам’янецького повіту священнику Дунаєвському поштою, якай піде найшвидше, доставити в Консисторію відомості про церковно-парафіяльну школу м.Збрижа». У виконання чого Благочинний Дунаєвський рапортував 16 січня 1878 р., що селяни винайняли дім для церковно-парафіяльної школи в м.Збриж, який складається з чотирьох кімнат з дерев’яними підлогами, землі при цьому домі присадибної з садом є 1 десятина, меблі [. . .]: лавки, стіл, стільці, шафи, підручники та посібники, які куплені за гроші, які прислав попечитель Київського навчального округу. Навчає читанню та співам в цій школі [. . . ], Збрижі Володимир Дубіцький, а закону Божого навчає Дунаєвський, хлопчиків, які навчаються є 20-ть.

Наказали: беручи до уваги, що з донесення Благочинного 5-го округу Кам’янецького повіту Дунаєвського у віданні якого є церковно-парафіяльна школа м.Збрижа, не видно щоб зустрічалися якісь перепони для відкриття в м.Збрижі однокласного народного училища Міністерства Народної Освіти, Подільська Духовна Консисторія вважає: виготовити відношення від імені Його Преосвященства до попечителя Київського навчального округу з вказівками, що перепон з боку Єпархіяльного керівництва на відкриття в м.Збрижі однокласного народного однокласного училища, немає.






Немає коментарів:

Дописати коментар